wtorek, 10 marca 2015

Ciasto shrek

Ciasto shrek, czyli zielony stwór z talerza z delicjami

Ciasto shrek jest dość popularnym przysmakiem, szczególnie wśród osób, posiadających małe dzieci. Jest deserem nie zbyt słodkim, choć moi najbliżsi uważają, że bez delicji smakował by lepiej. Dodam jeszcze, że kolor zielony jest moim ulubionym kolorem, więc w moim przypadku kosztowania ciasta nie cieszą się same kubki smakowe! :)


Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel aromatu do ciast (ja użyłam pomarańczowego)

Warstwa zielona:
- 1l zielonego Pysia/Kubusia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
- 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)

Warstwa śmietankowa:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- cytrynowa galaretka
- 2 paczki delicji (ja użyłam morelowych)

Warstwa trzecia:
- 2 zielone galaretki
- 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy (blacha wysmarowana i wysypana bułką tartą)  na blachę o wymiarach 25x35 cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 min w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cyrtyną lub herbatą.
1 szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy). Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia. 
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.