poniedziałek, 25 stycznia 2016

Tarta z bananami i polewą krówkową

Tarta z bananami i polewą krówkową, czyli przepis dla nieliczących kalorii

Każdy z nas miewa zachcianki na słodkie łakocie, lecz niektórzy mają silną wolę i opierają się im. Ja niestety nie należę do osób posiadających silną wolę. Gdy tylko wygrzebałam przepis na to ciasto, od razu nie mogłam się doczekać, aż je spróbuję! Ostatnio niestety moje podboje cukiernicze często zakańczały się lekkim fiaskiem, ponieważ boki kruchego ciasta na tartę podczas pieczenia opadły mi. Macie jakieś skuteczne porady, by boki pozostawały na swoim miejscu? A może to wina silikonowej formy? Piszcie o Waszych starciach z tartami, chętnie zasięgnę Waszych porad!




Składniki:

Spód:

- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%

Masa krówkowa:

- 50 g masła
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 170 ml śmietany kremówki 30%

Nadzienie:

- 3 banany
- sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych lub innego ciemnego dżemu
- ok. 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Formę na tatrę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować je, podsypując trochę mąką, na okrąg o średnicy około 27-28 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę na tatrę. Ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika).
Piekarnik nastawić na 200 stopni na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut, aż masa zgęstnieje (jeśli za bardzo zgęstnieje, proszę dodać troszkę śmietanki, postawić na ogień i rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 
Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.

Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami. 
Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej.





PS Możecie również użyć gotowej masy krówkowej, jednakże domowej roboty jest smaczniejsza!

sobota, 2 stycznia 2016

Tarta z białą czekoladą, makiem i pomarańczami

Tarta z białą czekoladą, makiem i pomarańczami na mikołajkowe przebudzenie*

Wyśmienita słodkość, która według "Kukbuka" potrafi zbudzić nawet słodko śpiących. Pierwszy raz próbowałam jej na wigilii klasowej w mojej szkole i muszę powiedzieć, że zachwyciła mnie ona. Ona również znikła, jako pierwsza, z talerzy. W dodatku jest łatwa w przygotowaniu. No po prostu ideał!



Składniki:

Na spód:

- 100 g mąki
- 200 g masła
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko

Na nadzienie:

- 100 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka maku
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 200 g białej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód łączymy, pod koniec dodając jajko, po czy zagniatamy i rozwałkowujemy ciasto. Wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 25 cm (możecie też zrobić małe tarteletki) i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut (jeśli robicie małe tarteletki, pieczcie je ok. 15 minut w tej samej temp.).
Śmietankę z makiem, większością skórki i całym sokiem z pomarańczy podgrzewamy w rondelku. Kiedy będzie gorąca dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, a gdy się roztopi, dokładnie wszystko mieszamy. Gotową masę wylewamy na wystudzony spód (lub spody). Dekorujemy pozostałą skórką z pomarańczy i makiem, licząc, że ich aromat zbudzi nawet smacznie śpiących!*





PS Mak bardzo sympatycznie chrupie!
* Przepis z "Kukbuka"