Rustykalna tarta na słono, czyli galette z cukinią, serem i rukolą
Pewnie pierwszy raz słyszycie, o czymś takim jak galette? Spokojnie, ja też. Ale jest to coś, o czym warto się dowiedzieć więcej, ponieważ jest łatwe w wykonaniu i smaczne! Galette jest to coś w rodzaju tradycyjnej tarty o nieregularnych brzegach, pieczonej bez formy. Słowo galette wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza płaskie, chrupiące i okrągłe ciasto. Przepis ten jest o tyle fenomenalny, że baza (czyli ciasto) jest uniwersalna (oprócz oczywiście dodania przypraw tj. soli, pieprzu lub cukru). Daje to pole do popisu waszej wyobraźni, ponieważ możecie stworzyć dowolną kombinację farszu!Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej lub pszennej (razowej lub białej)- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 jajka lub odrobina zimnej wody
- 1 mała cukinia
- 100g twardego sera koziego lub mozzarelli w kulce
- 3 gałązki tymianku
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- rukola
- kawałeczek chili lub czerwony pieprz lub zielone pesto bazyliowe
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Cukinię i ser (kozi lub mozzarella) pokroić na plasterki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką.
Przenieść ciasto na papierze do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć cukinię "na zakładkę", pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Pomiędzy cukinię miejscami włożyć ser, doprawić solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu.
Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać papryczką chili lub roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem lub skropić zielonym pesto. Posypać rukolą i pokroić na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz