Energetyczna sałatka z awokado, czyli coś zdrowego
Witam
Wszystkich! Cieszę się, że zdobywam coraz to wierniejszych czytaczy
mojego bloga. To bardzo miłe. :) Dzisiaj chcę podzielić się z Wami
przepisem, który znalazłam w książce pt. "Leki ze śpiżarni i ogrodu".
Awokado, wchodzące w skład owej sałatki, zawiera jednonienasycone kwasy
tłuszczowe, dzięki czemu spożywanie z nim warzyw bogatych w witaminy,
pozwala przyswoić większe ilości składników odżywczych. Dodatkowo
zawiera luteinę zeaksantynę, które bardzo dobrze działają na wzrok.
Pamiętajcie, aby do sałatki użyć dojrzałego awokado, gdyż niedojrzałe
może być toksyczne. Jeśli kupicie w warzywniaku niedojrzały owoc,
połóżcie go obok dojrzałego jabłka - dzięki temu dojrzeje szybciej.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 banany
- 1 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny
- olej słonecznikowy lub oliw
- ocet jabłkowy lub winny, sól, pieprz
- 1 banany
- 1 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny
- olej słonecznikowy lub oliw
- ocet jabłkowy lub winny, sól, pieprz
Wykonanie:
Dojrzałe
awokado obrać cienko ze skórki i pokroić niezbyt drobno, a następnie obficie
skropić sokiem z cytryny – od razu, bo zrobi się ciemne i brzydkie. Banan obrać
i pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w kostkę (pomidorki koktajlowe
wystarczy przekroić na pół). Szczypiorek
i natkę posiekać. Delikatnie wymieszać składniki. Dodać
dosłownie kilka kropel oleju i octu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeszcze raz wymieszać, podawać od razu po
przyrządzeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz