środa, 20 lipca 2016

Proteinowe bezy czekoladowo-kawowe

Proteinowe bezy czekoladowo-kawowe, czyli fit przekąska 

Od czasu do czasu każdy ma ochotę coś podjeść. Jednak jak dobrze wiemy, lepiej odpuścić sobie tę pokusę, aby utrzymać idealną linię. A oto baaaam... fit przekąska bez cukru, bez tłuszczu, samo dobro. Z czystym sumieniem można przekąsić co nieco o każdej porze dnia i nocy! A to nie koniec zalet tego przepisu. Jego największym atutem jest to, że bezy te są bardzo szybkie w przygotowaniu, a przygotowanie ich jest dziecinnie proste.


Składniki:

- 3 białka
- szczypta soli himalajskiej
- 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym (polecam odżywkę Pure Whey Isolate 95, marki Olimp)
- łyżeczka kawy rozpiszczalnej

Wykonanie:

Do miski wbić 3 białka jaj i szczyptę soli (jeżeli chcemy aby nasze bezy były słodsze dodajemy pół łyżeczki słodziku). Ubijamy mikserem przez kilka minut na niskich obrotach – do momentu kiedy piana będzie sztywna.
Powoli dosypujemy odżywkę białkową wymieszaną z kawą i mieszamy za pomocą łyżki. Nie robimy tego zbyt długo, żeby masa nie opadła.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni na funkcji góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje wcześniej powstałej masy. Ilość bez i ich wielkość to indywidualna sprawa – w moim przypadku powstało 15 niedużych bez. Pieczemy przez 15-20 minut




2 komentarze: