Brownie z truskawkami, czyli amerykański zakalec jest w modzie
Brownie to chyba jedno z najłatwiejszych ciast! Nie musisz się martwić suchym patyczkiem, bo i tak ma wyjść zakalec i co jest piękne, za każdym razem wychodzi trochę inaczej. Ciasto to dobre jest nawet na kilka dni po upieczeniu. Zabierajmy się do roboty!Jeszcze jeden przepis na brownie -> klik
Składniki:
- 200 g masła- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 135 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka truskawek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni np. 24 x 24 cm), posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą deserową lub mleczną.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć). Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
Na takie ciacho od razu bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :3 Zapraszam również na mojego nowego bloga -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
UsuńTo ciasto musi być pyszne. Uwielbiam takie.:)
OdpowiedzUsuń