wtorek, 27 stycznia 2015

Wegetariańska papryka z farszem

 Wegetariańska papryka z farszem, czyli coś, co warto zjeść

Przepis na owe danie, stworzyła moja mama, dla której głównymi jego zaletami jest to, iż jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest to potrawa wegetariańska, ale możecie również zrobić wersję z mięsem, po prostu dodać je do farszu. Proponuję podawać papryki z rukolą, nie dość, że doda im uroku to dostarczy naszemu organizmowi magnezu, żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Pamiętajcie, aby ją umyć!

 

Składniki:

- 3 woreczki białego lub brązowego ryżu
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- 40 dag pieczarek 
- sól, pieprz, oregano, zioła śródziemnomorskie
- puszka zielonego groszku
- puszka czerwonej fasoli

Wykonanie:

W osolonej wodzie ugotować ryż, na półtwardo. Cebulkę zeszklić na oleju rzepakowym, przyprawić. Pieczarki pokroić w grubą kostkę i udusić na patelni, przyprawić. Cebulkę, ugotowany na półtwardo ryż, groszek i fasolę dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić do smaku. Papryki wyparzyć, wydrążyć, pozostawiając ich czapeczki. Papryki wypełnić farszem, przykryć "czapeczką" i włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie z paprykami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 40 min.

3 komentarze: