poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej, czyli przemycenie dodatku do obiadu w cieście

Brownie jest to typowe dla kuchni amerykańskiej ciasto czekoladowe. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie. Ten przepis jest wzbogacony o kaszę jaglaną. Dodanie jej pozwala wzbogacić dietę w krzem, czyli pierwiastek niezbędny do tego, aby nasza skóra, włosy i paznokcie wyglądały pięknie. Ponadto krzem przyspiesza również regenerację organizmu i pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm.


Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przestudź ją, dodaj resztę składników i zmiksuj blenderem. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze: