wtorek, 18 sierpnia 2015

Cieciorka ze szpinakiem

Cieciorka ze szpinakiem, czyli coś dla tych, którzy stawiają na zdrowie i smak

Cieciorka znana również jako ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Moją propozycją na cieciorkę jest podanie jej ze szpinakiem, choć najpopularniejszym wykorzystaniem cieciorki jest użycie jej do przygotowania hummusu. Przyznam się, że przepis na to danie znalazłam na opakowaniu cieciorki i bardzo wpadł w mój gust!


Składniki:

- 250 g cieciorki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 750 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 50 g płatków zbożowych
- 100 g ziołowego twarożku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (świeżo utarta lub z torebki)
- suszony tymianek

Wykonanie:

Cieciorkę obficie opłukać, zalać wodą i przez noc moczyć ją w niej. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której moczyła się przez ok. 90 min. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć usunąć ogonki. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsączyć. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, tymianek, a po chwili również ciecierzycę oraz szpinak. Chwilę dusić, dodać płatki zbożowe. Wymieszać z ziołowym twarożkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Mocno podgrzać i podawać na gorąco. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz