Ciasto marchewkowe z kremem, czyli coś dla marchewkowych łasuchów
Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Znam wiele przepisów na marchewkowe słodkości, lecz ten znalazłam na świetnej stronie z pieczeniem. Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie i znakomicie się prezentuje!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
- 250g serka mascarpone- 200g śmietanki kremówki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 galaretka pomarańczowa
- 500ml soku marchewkowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą,
kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty
miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju,
raz 1/3 mąki. Marchewkę osączyć i dodać ją do
ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm
lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół
przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po
wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać
mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Na soku marchewkowym ugotować budyń.
Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w
proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do
przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz