Wegetariańska papryka z farszem, czyli coś, co warto zjeść
Przepis na owe danie, stworzyła moja mama, dla której głównymi jego zaletami jest to, iż jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest to potrawa wegetariańska, ale możecie również zrobić wersję z mięsem, po prostu dodać je do farszu. Proponuję podawać papryki z rukolą, nie dość, że doda im uroku to dostarczy naszemu organizmowi magnezu, żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Pamiętajcie, aby ją umyć!
Składniki:
- 3 woreczki białego lub brązowego ryżu
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- 40 dag pieczarek
- sól, pieprz, oregano, zioła śródziemnomorskie
- puszka zielonego groszku
- puszka czerwonej fasoli
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować ryż, na półtwardo. Cebulkę zeszklić na oleju rzepakowym, przyprawić. Pieczarki pokroić w grubą kostkę i udusić na patelni, przyprawić. Cebulkę, ugotowany na półtwardo ryż, groszek i fasolę dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić do smaku. Papryki wyparzyć, wydrążyć, pozostawiając ich czapeczki. Papryki wypełnić farszem, przykryć "czapeczką" i włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie z paprykami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 40 min.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziekuję. Fajny blog, tak trzymaj.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
buty narciarskie Tecnica
Dziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również