Mulatka, czyli jasna wersja wuzetki
Nie nazwałam
tego postu po prostu wuzetką, lecz mulatką, z uwagi na to, że wuzetka jest
zwykle ciastem o ciemno brązowym biszkopcie. Oczywiście, na początku zamysł był
inny - miała to być zwykła, ciemna wuzetka. Dlaczego tak nie wyszło? Użyłam
przepisu z Internetu, którego za bardzo nie przemyślałam, nie pomyślałam nad
proporcjami, nad dodaniem żelatyny lub innego zagęstnika do kremu (dlatego nie
zaserwowałam Wam zdjęcia kawałka ciasta, lecz tylko w całości). Przestrzegam
wszystkich, którzy chcą mieć udane wypieki i nie chcą czuć się rozczarowanymi -
przepisy z Internetu są super, ale tylko wtedy, jeśli dogłębnie je
prześledzimy! :)
(Uwaga!
Przepis jest już udoskonalony przeze mnie do przepisu, którym posługiwałam się
ja dodałam kilka poprawek.)
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 1,5
szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek
kakao
- 1 szklanka
cukru
-1 łyżeczka
proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 400 ml
wrzątku
- 0,5
szklanki cukru
- 5 łyżek
spirytusu (można też użyć wódki, rumu lub koniaku)
- 2 łyżki
soku z cytryny
- 1 litr
śmietany 36%, zimnej
- 4
śmietan-fixy (można zamienić na 3 łyżeczki żelatyny)
- 3/4
szklanki cukru pudru
- kilka
łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 6 łyżek
masła
- 6 łyżek
mleka
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek
cukru
Wykonanie:
Przelej ciasto do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja nie smaruję blachy tłuszczem ani nie posypuję mąką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia.
Zalej wrzątkiem cukier. Zamieszaj, aby cukier szybciej się rozpuścił. Odstaw do ostudzenia.
Dodaj do syropu alkohol i sok z cytryny.
Ubijaj zimną śmietanę na wysokich obrotach. Kiedy będzie dość gęsta (ale jeszcze nie sztywna) stopniowo dodawaj do niej cukier puder. Następnie dodaj do śmietany śmietan-fix i ubijaj, aż masa będzie gęsta. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
Przetnij ciasto na pół. Spód ciasta włóż do formy i namocz syropem. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu na biszkopcie. Wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj wierzch. Zachowaj część masy do dekoracji ciasta. Na masie połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą syropu. Wylej na wierzch ciepłą polewę, a następnie wstaw blachę do lodówki. Kiedy polewa zastygnie, natnij ją tak, aby utworzyła kwadraty. Na środku każdego zrób różyczkę z bitej śmietany. Ciasto można udekorować wisienką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz