Kruche ciasto rabarbarowo-truskawkowe z bezą, czyli coś tylko dla wyjątkowych osób
Sezon na truskawki i rabarbar rozpoczęty, więc trzeba korzystać. Przyznam szczerze, że to był mój pierwszy raz, kiedy przyrządzałam coś z rabarbaru - jestem w końcu nowicjuszką w kuchni. Nie wiem, jak to jest ze zdobyciem rabarbaru w warzywniakach w większych miastach, ponieważ mi rabarbar dostarczyła dziewczyna mojego brata, za co jej bardzo serdecznie (kolejny raz) dziękuję. Chociaż dawno, jak to mówi mój tata, rabarbar rósł jak perz, teraz coraz trudniej go gdziekolwiek znaleźć. Warto dodać, że jest on źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Nie chcę się przechwalać, ale przepis na to ciasto jest po prostu rewelacyjny i ląduje na mojej stercie sprawdzonych przepisów!
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 250 g rabarbaru
- 150 g truskawek
- 5 białek
- 25 dag cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz