Cieciorka ze szpinakiem, czyli coś dla tych, którzy stawiają na zdrowie i smak
Cieciorka znana również jako ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Moją propozycją na cieciorkę jest podanie jej ze szpinakiem, choć najpopularniejszym wykorzystaniem cieciorki jest użycie jej do przygotowania hummusu. Przyznam się, że przepis na to danie znalazłam na opakowaniu cieciorki i bardzo wpadł w mój gust!Składniki:
- 250 g cieciorki- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 750 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 50 g płatków zbożowych
- 100 g ziołowego twarożku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (świeżo utarta lub z torebki)
- suszony tymianek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz