wtorek, 19 maja 2015

Mulatka

Mulatka, czyli jasna wersja wuzetki




Nie nazwałam tego postu po prostu wuzetką, lecz mulatką, z uwagi na to, że wuzetka jest zwykle ciastem o ciemno brązowym biszkopcie. Oczywiście, na początku zamysł był inny - miała to być zwykła, ciemna wuzetka. Dlaczego tak nie wyszło? Użyłam przepisu z Internetu, którego za bardzo nie przemyślałam, nie pomyślałam nad proporcjami, nad dodaniem żelatyny lub innego zagęstnika do kremu (dlatego nie zaserwowałam Wam zdjęcia kawałka ciasta, lecz tylko w całości). Przestrzegam wszystkich, którzy chcą mieć udane wypieki i nie chcą czuć się rozczarowanymi - przepisy z Internetu są super, ale tylko wtedy, jeśli dogłębnie je prześledzimy! :) 
(Uwaga! Przepis jest już udoskonalony przeze mnie do przepisu, którym posługiwałam się ja dodałam kilka poprawek.)


Składniki:

- 6 dużych jajek 
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek kakao 
- 1 szklanka cukru 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) 
- 400 ml wrzątku 
- 0,5 szklanki cukru 
- 5 łyżek spirytusu (można też użyć wódki, rumu lub koniaku) 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 1 litr śmietany 36%, zimnej 
- 4 śmietan-fixy (można zamienić na 3 łyżeczki żelatyny) 
- 3/4 szklanki cukru pudru 
- kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki 
- 6 łyżek masła 
- 6 łyżek mleka 
- 6 łyżek kakao 
- 6 łyżek cukru

 

Wykonanie: 

Białka ubijaj na najwyższych obrotach. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie na sztywno, dodawaj do nich stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany dodawaj po jednym żółtku. Miksuj około 6-7 minut. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do masy, mieszaj całość delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą). 
 Przelej ciasto do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja nie smaruję blachy tłuszczem ani nie posypuję mąką. 
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. 
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia. 
Zalej wrzątkiem cukier. Zamieszaj, aby cukier szybciej się rozpuścił. Odstaw do ostudzenia. 
Dodaj do syropu alkohol i sok z cytryny. 
Ubijaj zimną śmietanę na wysokich obrotach. Kiedy będzie dość gęsta (ale jeszcze nie sztywna) stopniowo dodawaj do niej cukier puder. Następnie dodaj do śmietany śmietan-fix i ubijaj, aż masa będzie gęsta. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. 
Przetnij ciasto na pół. Spód ciasta włóż do formy i namocz syropem. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu na biszkopcie. Wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj wierzch. Zachowaj część masy do dekoracji ciasta. Na masie połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą syropu. Wylej na wierzch ciepłą polewę, a następnie wstaw blachę do lodówki. Kiedy polewa zastygnie, natnij ją tak, aby utworzyła kwadraty. Na środku każdego zrób różyczkę z bitej śmietany. Ciasto można udekorować wisienką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz