środa, 27 maja 2015

Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami, czyli przysmak dla żelkożerców

Babeczki to ostatnio moja specjalność. Eksperymentuję i tworzę nowe zwariowane przepisy. Zastanawiałam się, czy przypadkiem babeczki to nie jest mój konik i uznałam, iż jest. Weszłam w taką wprawę, że potrafię perfekcyjnie przygotować ciasto na owe babeczki w mniej więcej 5 minut. A wszystko to dzięki moim wspaniałym domownikom, którzy twierdzą, że babeczek nigdy za dużo. 


Składniki: 

Babeczki:

- 2 jajka
- 2/3 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego)
- 2/3 szklanki maślanki
- aromat pomarańczowy (oczywiście możecie użyć waszego ulubionego)
- 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- szczypta soli
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie waszych ulubionych żelków (ja użyłam kwaśnych)

Kruszonka:

- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Wykonanie:

Roztrzepujemy jajka z olejem, maślanką i kilkoma kroplami aromatu. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę. 
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do miski i zagnieć widelcem lub po prostu dłonią. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dodaj więcej cukru i mąki, a jeśli zbyt sucha dodaj więcej masła. 
Do foremek muffinkowych nakładaj po łyżce masy i dodaj kilka żelków. Babeczki włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Następnie wyciągnij je i posyp ich wierzch kruszonką oraz znów włóż do piekarnika, lecz tym razem na 15 minut. Po przestygnięciu, udekoruj babeczki żelkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz