środa, 17 czerwca 2015

Ciastka à la oponki z nutellą

Ciastka à la oponki z nutellą, czyli aromatyczne oderwanie od rzeczywistości

We wcześniejszym poście wspomniałam, że przepisy ostatnio znajduję na wszystkich możliwych serwisach i stronach. Ten przepis znalazłam na instagramie jakiejś fitnesski. Jak się domyślacie co nieco go przerobiłam. Owe ciasteczka można wykonać w formie zwykłych muffinków, jednak ciasto bardzo przykleja się do papilocików i jest to bardzo niewygodne. Dlatego proponuję użycie takich foremyjak ja (zdj poniżej).


Składniki:

- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- około 10 łyżeczek nutelli

 

Wykonanie: 

Zmiksować mokre składniki (pierwsze 5). Wymieszać w osobnej misce suche składniki (następne 5). Do suchych składników dodać mokre i wymieszać ze sobą.
Do silikonowej formy (tej ze zdj powyżej) nakładać po łyżce ciasta.* Następnie wypełnioną silikonową formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-17 min. Po upieczeniu pozostawić oponki w formie na około 5-10 min, żeby ostygły (gdy ostygną ciasto ładnie odejdzie od brzegów). Następnie do dziurek włożyć po łyżeczce nutelli.
*Jeśli nie posiadacie owej silikonowej formy do oponek, nie martwcie się, jak wcześniej wspomniałam możecie zrobić je jako zwykle muffiny. Wystarczy, że będziecie nakładać do papilocików pół łyżki ciasta, na to łyżeczka nutelli i znowu pół ciasta. Pieczcie je tak, jak powyższe à la oponki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz