sobota, 25 kwietnia 2015

Żabie oczka

Żabie oczka, czyli przepis uśmiechniętej kucharki z ekranu

Przepis na te krakersiki podglądnęłam od Ewy Wachowicz. Bardzo lubię oglądać jej program kulinarny, ponieważ jest ona osobą bardzo pozytywną, zawsze uśmiechniętą i emanuje dobrą energią. Owe krakersiki są moim zdaniem najlepsze na drugi dzień. Są tak pyszne, że zawsze gdy zaglądam do kuchni, muszę jednego schrupać.


Składniki:

- 300 g mąki
- 250 g masła
- 250 g dobrego sera (Ewa radzi, by był on pikantny)
- 4 żółtka
- 1 słoik zielonych oliwek, nadziewanych papryką

 

 Wykonanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać, aż tłuszcz będzie dobrze rozdrobniony. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dodać do mąki z masłem. Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka. Całość zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, lekko podsypując mąką.
Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem. Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde to na trzy części. Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. Blachę do pieczenia wysmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 10-15 minut (na złoty kolor).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz