poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem

Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem, czyli przepis na udane popołudnie

Zapiekanka ta jest ulubionym daniem mojej mamy. Jest szybka, smaczna i zdrowa, posiada więc wszystkie konieczne aspekty, jakie musi spełniać idealne danie. Mojej mamie wychodzi ona najlepiej, więc w tym przypadku oddaję jej moją pałeczkę w kuchni.


Składniki:

- 2 duże cebulki
- olej rzepakowy
- 30 dag mięsa mielonego (ja dodaję połowę cielęcego i połowę wieprzowego)
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml soku pomidorowego
- 1 puszka zielonego groszku
- sól, pieprz, oregano
- 5 dag masła
- 2 łyżeczki mąki
- 0,5 l mleka
- 200 g startego sera żółtego (waszego ulubionego, ale nadającego się do zapiekania)
- ok. 8 płatów makaronu do lazanii

 

Wykonanie:

Cebulkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz mięso mielone i czosnek. Gdy mięso połączy się z cebulą i czosnkiem (chodzi mi tutaj o połączenie smaków), wlać sok pomidorowy i dodać oregano. Na końcu dodać groszek. 
Roztop masło w rondelku, dodaj do niego mąkę i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól (jeśli lubisz, możesz też dodać szczyptę gałki muszkatołowej), skręć ogień i gotuj dopóki sos nie będzie przypominał konsystencji gęstej śmietany. Powstanie nam sos beszamelowy.
Wysmarować naczynie żaroodporne niewielką ilością masła, włożyć warstwę makaronu, potem warstwę mięsną, makaron, znów mięso. Wierzch polać sosem beszamelowym i posypać serem żółtym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz