poniedziałek, 25 stycznia 2016

Tarta z bananami i polewą krówkową

Tarta z bananami i polewą krówkową, czyli przepis dla nieliczących kalorii

Każdy z nas miewa zachcianki na słodkie łakocie, lecz niektórzy mają silną wolę i opierają się im. Ja niestety nie należę do osób posiadających silną wolę. Gdy tylko wygrzebałam przepis na to ciasto, od razu nie mogłam się doczekać, aż je spróbuję! Ostatnio niestety moje podboje cukiernicze często zakańczały się lekkim fiaskiem, ponieważ boki kruchego ciasta na tartę podczas pieczenia opadły mi. Macie jakieś skuteczne porady, by boki pozostawały na swoim miejscu? A może to wina silikonowej formy? Piszcie o Waszych starciach z tartami, chętnie zasięgnę Waszych porad!




Składniki:

Spód:

- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%

Masa krówkowa:

- 50 g masła
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 170 ml śmietany kremówki 30%

Nadzienie:

- 3 banany
- sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych lub innego ciemnego dżemu
- ok. 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Formę na tatrę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować je, podsypując trochę mąką, na okrąg o średnicy około 27-28 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę na tatrę. Ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika).
Piekarnik nastawić na 200 stopni na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut, aż masa zgęstnieje (jeśli za bardzo zgęstnieje, proszę dodać troszkę śmietanki, postawić na ogień i rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 
Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.

Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami. 
Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej.





PS Możecie również użyć gotowej masy krówkowej, jednakże domowej roboty jest smaczniejsza!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz