Babeczki, czyli łatwy sposób na zrobienia dobrego wrażenia
Łatwe, piękne, smaczne - takie są właśnie moje babeczki. Są dwie wersje tego przepisu - ciasto kakaowe, a budyń waniliowy - oraz druga wersja - ciasto jest waniliowe, a budyń czekoladowy. Babeczki można w łatwy sposób pięknie udekorować. Mój sprawdzony sposób to lukier królewski i perełki, gwiazdki czy wszelakie inne posypki. Naprawdę... szkoda je potem zjeść!
Składniki:
Babeczki:
- 1 budyń o smaku waniliowym lub czekoladowym (budyń przeznaczony na 500 ml mleka)
- 350 ml mleka
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
- 150 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 280 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 1 białko jaja kurzego
- sok z ćwiartki cytryny
+ Wasze ulubione posypki.
Wykonanie:
Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, tylko, że zamiast 500 ml mleka dajemy 350 ml (jeśli mamy budyń niesłodzony - normalnie dodajemy 2 łyżki cukru). Dodajemy do budyniu ekstrakt waniliowy. Zostawiamy przykryty budyń do ostudzenia.
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy podgrzewając, by mniej więcej się rozpuścił. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy do połączenia.
Mokre składniki mieszamy z suchymi (mogą zostać grudki). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni.
Na dno foremki wyłożonej papilocikiem, kładziemy po łyżce ciasta, na to budyń i przykrywamy ciastem (cała foremka może być wypełniona ciastem - muffiny urosną, ale nie wypłyną).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18-20 min.
Gdy babeczki się pieczą, my mamy czas na przygotowanie lukru. Do misy miksera wbijamy białko jajka i dosypujemy trochę cukru pudru (nie całość) oraz wlewamy sok z cytryny. Miksujemy na wolnych obrotach przez kilka minut. Potem, dodajemy resztę cukru i miksujemy przez kolejne 5 min.
Gdy babeczki wystygną, nakładamy na nie lukier i posypujemy posypką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz