Szarlotka w zimie, czyli coś pysznego z musem jabłkowym
Jest to mój pierwszy post, proszę więc o wyrozumiałość.
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na pyszną i bardzo słodką szarlotkę (nawet ja nie jestem w stanie zjeść więcej niż jednego kawałka^^).
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Piana:
- 4 białka
- szklanka cukru
Dodatkowo:
- mus jabłkowy (ja użyłam musu domowej roboty, lecz kupny jak najbardziej również może być)
- cynamon
Piana:
- 4 białka
- szklanka cukru
Dodatkowo:
- mus jabłkowy (ja użyłam musu domowej roboty, lecz kupny jak najbardziej również może być)
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3), zawinąć w folię. Większą część ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku.
Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem.

Nie żeby coś, ale narobiłaś mi ochoty na taką szarloteczkę, a ja tak bardzo nie lubię w ciastach jabłek, cry
OdpowiedzUsuńNie znam się zbytnio nawet na pieczeniu ciast (zazwyczaj ja murzynię robiąc różne beznadziejne czynności), ale wydaje mi się, iż jest przepis dobrze napisany.
Upiekę Ci na sylwestra Kiniuś<3
Usuń