niedziela, 7 grudnia 2014

Piernik z bakaliami

Czy zna ktoś bardziej świąteczne ciasto niż piernik? 

 Jeśli jest ktoś, kto zna: proszę pisać! :D Dla mnie jest to ciasto typowo świąteczne, jego zapach od razu przynosi mi na myśl wigilię, choinkę i rodzinną atmosferę. 
Świąteczny pierniczek najlepiej smakuje, gdy trochę poleżakuje! 

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150g margaryny
- 50g cukru pudru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 350g miodu (najlepiej by był to miód płynny)
- 300g cukru
- szklanka ciemnego piwa
- 1 i 1/2 opakowania przyprawy do pierników
- 500g mieszanki dowolnych bakalii: jabłek suszonych, rodzynek, orzechów brazylijskich, nerkowców, włoskich, laskowych
- jedno świeże jabłko
- cukier puder (do posypania)

Wykonanie:

Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj żółtka i ucieraj na gładką masę. Dodaj do niej płynny miód (jeśli trzeba, rozpuść go na małym ogniu), cukier i wlej szklankę piwa. Następnie wsyp mąkę z sodą, dodaj pianę ubitą z białek i przyprawę do piernika. Ciasto wymieszaj.

Suszone owoce przekrój na mniejsze części,  posiekaj orzechy. Świeże jabłko obierz, pokrój na kawałki i wszystko dodaj do ciasta. Wymieszaj, by składniki się połączył.

Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą (lub mąką). Wyłóż ciasto, wyrównaj wierzch.

Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 170 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posyp cukrem pudrem.  

Bon Appétit!




 

zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam a upieczesz mi? ^^ :*

    http://opuszczonafabryka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń