poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pasztet z cielęciny i wpieprzowiny

Pasztet z cielęciny i wieprzowiny, czyli coś pysznego na kanapkę

Witam! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem mojej mamy, na pyszny pasztet. Pasztet jest zrobiony z kilku rodzaju mięs, cielęciny i wieprzowiny. Doskonale nadaje się do kanapki do pracy!

Składniki:

- 800 g cielęciny
- 800 g wieprzowiny 
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 300 g słoniny
- 1 bułka albo dwie małe
- 250 ml bulionu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- sól, pieprz, cukier
- tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

Mięsa drobno posiekać, włożyć do miski, zalać winem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Bułkę namoczyć w połowie bulionu. Ze słoniny odkroić kilka plasterków do wyłożenia formy, resztę pokroić w cienkie słupki.
Do mięsa wbić jajko, dodać posiekany czosnek, nieodciśniętą bułeczkę, pieprz, sól, cukier, resztę bulionu i dokładnie wyrobić.
Formę pasztetową z pokrywą natłuścić, dno wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć warstwę masy, a na niej - słupki słoniny, następnie warstwę masy i powtarzać czynność aż do wyczerpania składników. Na powierzchni położyć 3 plasterki słoniny, liście laurowe, tymianek i rozmaryn. Przykryć pokrywą, Piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony pasztet wstawić do lodówki na 12 godzin. Podawać w formie z wiejskim chlebem, piklami i musztardą. Życzę miłego delektowania się pasztecikiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz