środa, 10 grudnia 2014

Sernik krówkowy

"Nie ma na świecie takiej rzeczy, której nie naprawi sernik."* 

Sernik na poprawę humoru? Zawsze pomaga. Popisową potrawą mojej babci był, jest i zawsze będzie owy sernik. Piecze go po swojemu, według przepisu swojej mamy-naturalny smak sera, rodzynki i spód ciasta drożdżowego. Nigdy mi się on nie znudzi, lecz postanowiłam się z babcią trochę pościgać.^^ 

 Składniki:

- ok. 20 szt. herbatników zbożowych (użyjcie waszych ulubionych)
- 60 g masła (rozpuszczonego)
- 1 kg twarogu (mielonego)
- 1 puszka (ok. 580 g) masy krówkowej
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
- 10 cukierków krówek
- 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej)

Wykonanie:

Herbatniki rozbij (np. wałkiem w torebce) i połącz z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wyłóż pergaminem, boki nasmaruj. Na dnie ułóż warstwę masy z ciastek.
Zmiksuj ser z masą krówkową, jajkami, cukrem i skrobią - na niskich obrotach i tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
Piecz w temp. 130 stopni przez ok. 90 min. Gdy sernik wystygnie, wstaw go na noc do lodówki (nie śpieszcie się z jego wyciągnięciem, jeśli dłużej się schłodzi będzie lepszy). Przed podaniem udekoruj wiórkami czekolady i pokrojonymi krówkami. Smacznego i miłego dnia!



  *Alexandra Ivy – Drapieżna ciemność

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz